КАЙСИЯТА - вкусна и полезна

13 Jul 2021

 

  За родина на кайсиите се смята Китай, а в Европа те пристигат през Армения. Насажденията виреят в умерен и субтропичен климат. Кайсиевото дърво обича топлото, то е с мощни корени и достига до височина над 8 метра. Листата са елипсовидни, лъскави, отгоре са тъмнозелени, а отдолу матовозелени. Цветовете са бели или розови. Плодът й е месест, цветът е бледожълт до оранжев, някои от сортовете са мъхести. Сезона на кайсиите е през юни (тогава зреят първите плодове) и август (зреят късните кайсии).

кайсии

   Кайсиите - източник на ценни витамини те са чудесен източник на желязо, фолиева киселина, каротин (провитамин А), който укрепва имунната система, витамини  В3, С, Е, К. Пресните плодове съдържат калиеви соли, както и минерали - калий, магнезий, фосфор. Микроелементите са представени от железни соли и йодни съединения. Наред с другите вещества в кайсиите присъства пектин и танин. В сока на плодовете има антибиотична активност. Освен това, кайсиите не съдържат никакви мазнини и са най-хранителните от всички плодове.

   Лечебни свойства на кайсиитеОсвен, че са вкусен плод, кайсиите се използват и в природната медицина. С полезните си вещества, които съдържат, допринасят за доброто здравословно състояния на нашето тяло. Препоръчват се при анемия, добри са за зрението, косата и кожата, повишават умствената работоспособност. Кайсията забавя процесите на стареене, стимулира сърдечната дейност и укрепва сърдечния мускул, подобрява състава на кръвта и клетките, помага при проблеми на гърлото и носа и при астма.

 кайсия  Колко полезни са сушените кайсии - Освен пресни, кайсиите могат да се консумират и като сушен плод. Те са полезни за хора, които страдат от проблеми със сърцето. Съдържат калий, фосфор, калций, желязо и витамин В5, който действа тонизиращо и спомага за бързото изгаряне на мазнините. Пет сушени кайсии осигуряват дневната норма от калций и желязо. Основното предимство на сушените кайсии е пълната липса на мазнини и вредни за организма наситени киселини. Намаляват риска от образуване на тромбове, от инфаркт и сърдечна недостатъчност, както и от други сърдечно-съдови заболявания. Полезни са срещу лошия холестерол, риска от бъбречни заболявания. Те предпазват и от проблеми, свързани с щитовидната жлеза, а също така облекчават състоянието на болни от диабет. Полезни при авитаминоза. Те са добро пречистващо и диуретично средство. Редовната консумация на сушени кайсии подобрява кръвообращението.

   Полезни ли са кайсиевите ядки и какво лекуват - Кайсиевите ядки са богатикайсиева ядка на Омега-6 мастни киселини, витамини В15 и В17, А и Е, ниацин, диетични фибри, фитостероли и други. Съществуват редица твърдения, че кайсиевите ядки са много ценно средство в борбата срещу рака, заради съдържащият се в тях витамин В17. Мастните киселини на кайсиевите ядки играят важна роля във функционирането на нервната система, стимулират регенерацията на кожата и растежа на косата, регулират метаболизма и участват в работата на репродуктивните органи. Но също така е важно да се знае, че кайсиевите ядки (горчивите) трябва да се вземат в умерени количества. Те не са вредни, ако се консумират до 40 броя сладки кайсиеви ядки на ден (или 3-4 горчиви)! В горчивите кайсиеви ядки се съдържа съставката амигдалин. Циановодородната киселина (цианид) се отделя от нея по време на храносмилането в тялото. По-големи количества водят до отравяне, което в най-лошия случай може дори да бъде фатално. Сладките кайсиеви ядки, от друга страна, не трябва да имат критични нива на циановодород.

   Масло от кайсия – ползи и приложения - От кайсиевите ядки се извлича и масло, чрез пресоване. Витамините и незаменимите мастни киселини Омега 6 и Омега 9 са важен биостимулатор за различни физиологични и биохимични процеси в организма. Използва се за козметични и медицински цели. Полезно за кожата, косата и ноктите. Действа овлажняващо и регенериращо при суха, излющена и застаряваща кожа. Подхранва и овлажнява кожата, ускорява клетъчната обмяна и спомага за образуването на кожен колаген. Маслото от кайсиеви ядки е и силен стимулатор на косъма, подхранва еластичността и външния вид на косата. 

>>>Кайсиево брашно<<<

>>>Кайсиево масло<<<

>>>Масло от кайсиеви ядки (базово)<<<

>>>Сушени кайсии<<<

                                  >>>Кайсиеви ядки<<<                          

Ако тази статия е била полезна и интересна за Вас, моля, поставете един палец отдолу или напишете коментар под темата! Мнението Ви е важно за нас! Благодарим Ви!

Коментари

Laura Willson

Оставете вашето мнение

Невалидно

Невалиден

Моля напишете коментар


Top