ЕСЕНТА ИДВА С АРОМАТ НА УЗРЕЛИ ДЮЛИ

15 Oct 2021

 

  Златната есен идва с ароматните плодове - дюлите, които като малки слънца се показват от клоните на дюлевото дърво. Дюлята е вид растение от семейство Розови, представляващо храст или невисоко дърво. Може да достигне височина до 7 м. Корените и стеблото на дюлевото дърво са покрити със сива или сиво кафява кора. Листата са средно големи с яйцевидна форма, горната им част е тъмно зелена, а долната – светлозелена, понякога и дори бяла. Цветовете на дюлевото дърво са бледорозови, а плодът е подобен по структура на ябълката и крушата. Родината на дюлята е северен Иран или Кавказ. По-късно този ароматен тръпчив плод е пренесен в Гърция и Рим.

полезни свойства на дюлята

   Полезни свойства на дюлятаСъдържа витамини от група В,С,Е и Р. Тя е богата на захари, органични киселини като ябълчна и винена, пектинови вещества, слузести вещества, целулоза и минерални соли като калий, калций и фосфор. Дюлята е много ароматна, което се дължи на етеричните масла, съдържащи се в плода.

    Използвани части от дюлята - От дюлята освен плодната част може да се използват сърцевината, семките, листата, дори и нейния мъх. Основната част може да се консумира в сурово състояние, печена, на сок, пюре или мармалад. От сърцевината, в която има голямо количество пектин се проготвя вкусно, питателно и полезно желе. Дюлените семкилистата и мъхът се използват с лечебни цели в народната медицина.

   За какво е полезна и какво лекува дюлята?Дюлята се е утвърдила като лечебно средство при стомашни проблеми, повръщане, силно сърцебиене и разстройство. Тя се препоръчва при кръвохрачене и стомашни разтройства. Мармалад и сок от пресни дюли действат възбуждащо апетита средство и при различни стомашни смущения. Дюлите са полезни при хора болни от туберкулоза, а печена - тя действа като затягащо средство при диария. Помага при сърдечни и бъбречни заболявания, също и при болки от хемороиди.

дюля

   Как е най-полезна дюлята? - Отделните части на дюлята помагат при различни заболявания. 

  • От семките на дюлята се приготвя запарка при бронхити и кашлици. Слузестият извлек от семената действа омекотяващо и противовъзпалително при гастрити и гастроентероколити. Същия извлек външно се прилага като компрес при възпаление на очите, при ангина, като гаргара и за мазило при изгаряния и кожни възпаления.

​  Рецепта за слузест извлек1 ч. л. дюлеви семена се заливат с 1ч.ч. хладка вода и се оставя да киснат 4 часа. Полученият извлек се прецежда и по желание се подслажда с пчелен мед. Взема се по 1 с.л. 4-5 пъти дневно преди хранене.

  • Листата - ​пресни или сушени се използват за чай; може да се комбинират и с други билки. Листата приготвени като спиртен извлек понижават кръвното налягане.

​  Рецепта за спиртен извлек Накисват се листата на дюлята за 8 часа в спирт. пие се по 20-30 капки разтворени във вода 1-2 пъти фневено. В зависимост от стойноста на кръвното налягане може да се повтори допзата до 2 пъти дневно. 

  • Мъхът - действа кръвоспиращо. Нарязани на парчета мъхести кори на една дюля се заливат с вряла вода и престояват в нея 1/2 до 1 час. Запарката се пие при храчене на кръв или маточни кървения 3 пъти дневно по 1 ч.ч.

​>>> Дюля лист <<<

>>> Дюля сушен плод <<<

Използвани материали: "Рецепти от плодове, горски плодове и билки", ИК "Нов живот", Част 1

Ако тази статия е била полезна и интересна за Вас, моля, поставете един палец отдолу или напишете коментар под темата! Мнението Ви е важно за нас! Благодарим Ви!

Коментари

Laura Willson

Оставете вашето мнение

Невалидно

Невалиден

Моля напишете коментар


Top