ХРАНЕНЕ, ДИШАНЕ, ДВИЖЕНИЕ ЗА ЗДРАВЕ - 1.ХРАНЕНЕ

21 May 2021

 

  Защо начинът на хранене влияе на здравето ни?

    Храната е един от основните източници на енергия за организма. С развитието на цивилизацията тя става все по-преработена, по-калорична и по-овкусена. Основната причина обработената храната да има пагубно, а не лечебно действие върху организма ни е, че стомашно-чревният ни тракт е приспособен да обработва предимно еднородна, а не смесена храна. Сигурно ще се съгласите, че важното е, не това, което сме погълнали, а това, което е успял да усвои организма ни! 

     Стомашно-чревния тракт е истинска фабрика за преработка на суровини: уста, хранопровод, стомах, дванадесетопръстник, черен дроб, панкреас, тънко, дебело черво. Всяка част извършва своя работа, която не би могла да се свърши от другите. Докато храната не се преработи до необходимото състояние, не би трябвало да преминава от една част към друга. Между различните части на стомашно-чревния тракт има клапи, които се отварят само в едната посока (при нормални обстоятелства). При неправилно хранене се понижава тонуса на мускулатурата и при прехода между хранопровода и стомаха се образуват диафрагмални конвулсии и част от храната преминава (връща се) отново към хранопровода (виж темата за Стомашните киселини). 

   Колко е важно доброто сдъвкване на храната? - храносмилането е сложен и многофункционален процес, който започва от поемането на храната от устата. Актът на сдъвкване е от изключителна важност за храносмилането. При продължително и фино сдъвкване на храната чувството за ситост настъпва по-бързо и опасността от преяждане изчезва. Знаете ли, че стомахът сигнализира на мозъка, че е сит едва 15 - 20 минути след постъпването на храната в него? Сега си представете колко много храна можете да погълнете за това време, докато мозъкът ви отчете, че сте се нахранили. 

   Мотото на дълголетниците е: "Който дълго дъвче, дълго живее!" 

    Стомах - той е много важен орган за по-следващата обработка на храната. Киселата среда в него (рН 1 - 1,5) подпомага разграждането на белтъчините, унищожава вредните микроорганизми, патогенни бактерии, паразити, техните яйца и гъбички. Стомаха стимулира синтеза на хормона секретин (събуждащ действието на панкреаса). Стомашният сок съдържа и хеманин, подпомагащ усвояването на витамин В12, без който е невъзможно съзряването на еретроцитите. 

   Дванадесетопръстник - храната постъпва в него след 2 - 4 часа в зависимост от вида й. Въпреки, че е дълъг само 10 - 12см, този орган регулира секреторната, моторната и евакуационната функция на стомашно-чревния тракт. Той синтезира хормона секретин и холецистокинин. 

   Черен дроб - той участва във всички обменни процеси на организма и неговото нарушаване се отразява на останалите органи. В черния дроб се обезвреждат отровните вещества и се отстраняват увредените клетки. Той регулира захарта в кръвта, като синтезира глюкоза и преобразува излишъка й в глюкоген. 

   Черният дроб е пречиствателната станция на организма. За 24 часа през него преминават 2000 литра кръв, т.е. тя се филтрира поне 300-400 пъти. Тук е и фабриката за жлъчни киселини, които участват в преработката на мазнини. 

   Панкреас - Той е тясно свързан с хормоните на хипофизата, щитовидната, паращитовиднат и надбъбречната жлеза. Нарушаването на функцията на задстомашната жлеза (панкреаса) се отразява на общия хормонален фон в организма (виж статията "ДИАЕТЪТ - какво трябва да знаем за него?"). Секретът, който отделя панкреаса неутрализира киселинността на стомашния сок, постъпващ в отвора на храносмилателния тракт. 

   Тънки черва - Основната маса от хранителни вещества се усвоява в тънките черва с помощта на голямо количество ферменти. Тази преработка се осъществява посредством луменово, стенно и мембранно храносмилане. Здравите черва се характеризират с добра микрофлора. Ако тя е нарушена или оскъдна, организмът ще изгуби способността си да преработва и усвоява храната. Нормалната микрофлора включва бифидобактерии, млечнокисели бактерии и др. полезни микроорганизми, които образуват защитна преградна стена на червата, възпрепятстваща прикрепването на паразити, токсични вещества и др. патогенни микроорганизми (виж темата: "Кефирът - фабрика  за пробиотици)

  дебело червоДебело черво - в този орган се усвоява водата, желязото, фосфора, незначителни части от хранителните вещества и се оформя масата на екскрементите. 

   Знаете ли, че медицината е открила взаимовръзка между частите на дебелото черво и почти всички органи в човешкото тяло? Всички изменения в него се отразяват и на тях. Дебелото черво прилича на гофрирана тръба, която се издува когато е пълна и по този начин притиска или създава дискомфорт на всички околни органи. Задържането на екскременти е опасно състояние, което води до редица неразположения, в това число възпаления, алергии, болки в ставите. Ето защо е толкова важно здравето на дебелото черво. Ако то не се изчисти, се превръща в източник на замърсяване за организма и "развъдник" на различни заболявания.

   Открито е например, че при запек, когато се осъществява гниене на белтъчините в дебелото черво, се образува метан, който разрушава витамините от група В, а те са защитник на организма от ракови заболявания. 

   За нормалната работа на дебелото черво са необходими хранителни влакнини (виж темата: "Фибрите - защо са толкова важни за нашето тяло?") и слабокисела среда (виж темата: "Алкално-киселинен баланс на организма"). 

   Защо бактериалната флора на червата е толкова важна за здравето на целия организъм? - защото от нея зависи сложната дейност за преработка на храната. Ако тя извършва своята работа добре, няма да се натоварва панкреаса. Редица болести водят началото си от нарушена стомашно-чревна флора. Учени са открили начин за установяване на евентуално заболяване, дълго преди то да се появи по вида на бактериалния състав на микрофлората в червата. Затова, ако човек реши да подобри здравето си, може да започне от стомашно-чревната флора на червата си.

   Какво трябва да присъства в храната ни, за да сме здрави? - освен белтъчини, въглехидрати, мазнини, в храната ни трябва да присъства изобилие от прясна, растителна, целулозна храна, богата на фибри (влакнини). 

   >>> Виж продължението на темата "Хранене, дишане, движение за здраве - 2.Дишане" <<<

 

Използвани материали: "Диабетът - митове и реалност",

И.П.Неумивакин, 2009, ИК "Жануа '98"

Коментари

Laura Willson

Оставете вашето мнение

Невалидно

Невалиден

Моля напишете коментар


Top